борба с плевелиБорбата с плевели изисква постоянна и упорита работа през цялата година. Плевелите могат сериозно да навредят на културните растения и да намалят реколтата с 80%. Затова борбата с плевелите е първостепенна задача на всеки професионален фермер или любител градинар по време на селскостопанската година. Има различни начини за осъществяване на борба с плевели. Хербицидите са един от тях.
През последните години обаче много известни станаха мрежите за борба с плевели, особено за малките стопанства и за любителите земеделци. Дворното място на село или на вилата, което е засадено с различни култури може да бъде опазено от плевели ако се сложи мрежа за борба с тях. Повечето от тези мрежи са произведени от полиетилен и са изключително здрави. Те осигуряват светлина, влага и топлина само на културното растение и по този начин потискат растежа на плевелите. Позволяват на почвата да се охлажда, имат добра водопропускливост и предпазват от преминаване на слънчевите лъчи. Могат да се използват като легла за калифорнийски червеи.
Мрежи за борба с плевели са доказано и ефикасно средство. Освен срещу плевели тези мрежи могат да защитават посевите и от опасването им от домашни животни, птици и други неприятели. Много важен е факта, че мрежите за борба с плевели спестяват ценно време на собственика на имота. Вместо да се отделя време за пръскане през цялата година и други подобни мероприятия, еднократното поставяне на мрежата гарантира защитата на растенията през цялата година. Предимство е и екологичната същност на мрежата. В градината Вие няма да използвате никакви хербициди и пестициди  и ще се радвате на екологично чиста продукция. Известно е, че препаратите срещу плевели понякога увреждат и културната растителност. Ако използвате мрежи за борба с плевели тази опасност отпада.
Те пропускат въздуха, влагата и слънчевата светлина, екологично чисти са не замърсяват почвата и реколтата, поставят се еднократно, не се нуждаят от никаква поддръжка и издържат дълго време. Задържат слънчевата светлина и по този начин стимулират бързия растеж на посевите . Могат да се използват за всякакъв вид растителност – от цветя и зеленчуци до дървета. Мрежите за борба с плевели са ефективен заместител на досега използваните техники и гарантират богата реколта.